Kdo a kolik za poslední pětiletku?

09.01.2013 14:16

Ke konci loňského roku 2012 se uzavřela pětiletka, kdy cerekvičtí házenkáři prošli několika soutěžemi a utkali se přitom s 22 různými týmy. V letech 2007 - 2009 nastupovali ve 2. lize (jižní Morava). Na podzim 2009 se přesunuli do Jihomoravské ligy mužů z důvodu rekonstrukce sportovní haly v Dolní Cerekvi a také neuspokojivých výsledků ve vyšší soutěži. Začátkem roku 2010 nastala neobvyklá situace, kdy právě z důvodu již zmíněné rekonstrukce sportovní haly v Dolní Cerekvi odehráli zdejší házenkáři nejprve všechny své zápasy na hřištích soupeřů a pak následovala dlouhá série sedmi domácích zápasů. V této sezoně se hrála soutěž play-off systémem, kdy se na podzim hrálo ve dvou skupinách o postup do jarní části play-off, či play-out. V dalších dvou letech se již hrála Jihomoravská liga s cerekvickou účastí standardním způsobem „každý s každým doma a venku“. Dolní Cerekev vždy bojovala na špičce tabulky, ale vždy se našel celek, který byl v konečném účtování lepší, ať šlo o Sokolnice či KP Brno B (oba si obstojně stojí ve druhé lize). S podzimem 2012 se pak Cerekev přesunula do nově vzniklé soutěže Liga Vysočiny, kde je zatím nad její síly pouze B-tým prvoligového Nového Veselí.

Za těchto událostmi nabitých pěti let do celkem 130 soutěžních utkání za Dolní Cerekev nastoupili 4 brankáři a 33 hráčů do pole. Nutno podotknout, že devět hráčů by své starty za toto období spočítalo na prstech jedné ruky. Jako „železný muž“ jde označit Petr Jirsa, který si připsal 112 startů, následují brankáři Jakub Smrčka (108) a Zdeněk Dvořák (106) a hráči Zbyněk Dvořák (105) a Ivan Protasenja (102). Více než polovinu zápasů odehrálo kromě těchto pěti už jen dalších sedm hráčů. Je tedy jasně patrné, že cerekvická sestava se za posledních pět let měnila jen velmi málo. V poslední sezoně ovšem věkový průměr pravidelně nastupujících byl jen 24 let, do sestavy se tak dostávají mladší hráči.

Nejčastěji sledovanou statistikou jsou tabulky střelců. V této disciplíně jednoznačně vyčnívá Petr Jirsa, který vstřelil neuvěřitelných 702 branek, což je čtvrtina celkového počtu! Druhým nejlepším střelcem je Ivan Protasenja s 371 góly, následují Zbyněk Dvořák (274), Petr Nagy (270) a Vojtěch Jirsa (264). Možná více vypovídajícím údajem než součet za pět let je průměrný počet branek na utkání. I zde opět vládne Petr Jirsa s průměrem 6,3 branky za zápas. Následován je ovšem hráči, kteří za Cerekev již nenastupují, a to Michalem Konířem (5,7) a Janem Havlem (4,1). Až za nimi jsou Ivan Protasenja (3,6), Petr Nagy (3,1) a Vojtěch Jirsa (3,0).

Přiložené statistiky pak již neukazují střeleckou úspěšnost jednotlivých hráčů, tedy kolik střel na své branky potřebovali a kdo jim střelecké příležitosti vypracoval. Také není vidět nevděčná „černá práce“ především v defenzivní činnosti, bez které nejde dosáhnout úspěchu.

Házená je týmový sport, a tak se nejvíce počítají celkové výsledky než statistiky jednotlivců. Dolní Cerekev za období mezi roky 2007 a 2012 celkem zvítězila v 44 utkáních, šest jich skončilo remizou a 80 prohrou Cerekvických. Vysoký počet porážek pochází ze začátku tohoto období, kdy Cerekvičtí nestačili (i když mnohdy těsně) na své druholigové soupeře, či ze zápasů Českého poháru, kdy se Cerekev střetává s celky z vyšších soutěží. V aktuální sezoně to ovšem Cerekvičtí mají rozehrané velmi dobře, a proto je můžeme nalézt na druhém místě tabulky.

 

Statistiky ke stažení. (Dlouhodbé statistiky mužů TJ Sokol Dolní Cerekev v období 2007-2012  (počet vstřelených branek))
 

 

Novinky

Střelecká impotence.

02.05.2013 12:47
Cerekev v sobotu 27. dubna přivítala ve své hale svého podzimního oblíbeného soupeře, domácí totiž dokázali Velké Meziříčí v uplynulém půl...

Chybělo málo…

22.04.2013 11:31
Po dvou výhrách s Třeští prověřilo Cerekvické v neděli 21. dubna večer vedoucí Nové Veselí, které Cerekvi připravilo její jediné dvě...

Zničení Třeště.

15.04.2013 13:50
Další víkend a další derby. Cerekvičtí přivítali Třešť tentokrát ve své sportovní hale a v sobotu 13. dubna chtěli potvrdit svou vítěznou...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>